Kawa a oddawanie krwi. Naukowcy ostrzegają przed zaskakującym działaniem kofeiny
„`html
Karolina Majchrzak
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka w pracy bez filiżanki kawy, ale czasami lepiej jest zrezygnować z tego zwyczaju. Szczególnie ważne jest to przed planowanymi badaniami lub oddawaniem krwi, ponieważ kofeina może mieć negatywny wpływ na jej jakość.
Wpływ kofeiny na krew
Aż 12,6% ludzi na całym świecie, co oznacza około miliarda osób, codziennie sięga po kawę. Przekłada się to na 2,25 miliarda filiżanek tego napoju wypijanych każdego dnia. Choć wpływ kofeiny na mózg i układ nerwowy jest dobrze znany, niedawne badanie pokazało, jak kofeina wpływa na biologię czerwonych krwinek. Niestety, odkrycia sugerują, że kofeina może obniżać jakość oddawanej krwi, co wpływa na skuteczność transfuzji, zwłaszcza u pacjentów, którzy najbardziej tego potrzebują.
Badanie nad wpływem kofeiny
Prof. Angelo D’Alessandro z Uniwersytetu Kolorado, który jest współautorem badań, komentuje wyniki uzyskane przez naukowców. Analizowali oni czerwone krwinki od 13 091 dawców w ramach amerykańskiego badania banku krwi REDS RBC-Omics. Zbadano poziomy kofeiny w przechowywanej krwi oraz jej wpływ na metabolizm czerwonych krwinek, hemolizę (pękanie komórek) i efekty transfuzji.
Eksperyment z ochotnikami
W innej części badania, osiem zdrowych osób wypiło filiżankę kawy, po czym badano ich krew przed i po spożyciu napoju, aby sprawdzić krótkoterminowe działanie kofeiny. Naukowcy skoncentrowali się na szlakach sygnałowych receptorów ADORA2b i aktywności enzymu G6PD, który chroni krwinki przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
Kofeina a jakość krwinek
Badania wykazały, że wyższe poziomy kofeiny w krwinkach wiązały się z niższymi zapasami ATP i 2,3-BPG, co są kluczowymi „cząsteczkami paliwowymi” używanymi przez krwinki do przenoszenia tlenu. Kofeina sprawiała, że krwinki były bardziej kruche, podatne na uszkodzenia oksydacyjne i mniej efektywne w dostarczaniu tlenu po transfuzji.
- Dawcy z pewnymi wariantami genetycznymi w ADORA2b mieli jeszcze gorsze wyniki, co sugeruje, że kombinacja genotypu i kofeiny szczególnie osłabia jakość krwi.
- Doświadczenia na myszach potwierdziły, że brak ADORA2b i obecność kofeiny łączyły się „podwójnie”, pogarszając kondycję czerwonych krwinek.
W praktyce, oznacza to, że szczególnie pacjenci wysokiego ryzyka, jak noworodki i osoby w stanie krytycznym, mogą skorzystać, jeżeli otrzymają krew od dawców o niskim poziomie kofeiny.
„`